Kellojen siirto – maailman huonoin juttu vai voisiko taustalla olla vielä jotain tärkeämpää?

31/10/2023
  • Jaa:

Kelloja siirretään kaksi kertaa vuodessa tunnilla eteen- tai taaksepäin. Paljon asia puhututtaa ja kovaäänistä arvostelua esitetään. Mutta mitä me itse teemme. Joka viikonloppu siirrämme omaa kelloamme kolmella-neljällä tunnilla eteenpäin heräämällä myöhempään.

Kaikkein tärkein asia miten omaa nukkumistaan voi edistää on säännönmukainen herääminen. Se luo rytmin koko vuorokaudelle ja hyvin todennäköisesti mahdollistaa myös säännöllisen nukkumaanmenoajan.

Kaikkein tärkein asia miten omaa nukkumistaan voi edistää on säännönmukainen herääminen.

Tästä saa heti kiinni, mihin epäsäännöllisen- tai vuorotyön haasteet perustuvat. Aamuherääminen ei ole aina vakio. Mutta nämä kuuluvat valitsemaamme polkuun työn osalta, ei aina henkilökohtaiseen mieltymykseen.

Nyt nimittäin iso joukko meistä valitsee joka viikonloppu heräämisen kolme-neljä tuntia myöhempään kuin arkena. Ymmärtämättä, että syy siihen on todennäköinen arjesta kertynyt univaje, jota viikonloppuna yritetään paikkailla. Eikä pelkästään ole tällöin kyse univajeesta. Samalla hetkellä, kun ihminen siirtää heräämisen kolme-neljä tuntia eteenpäin, siirtää hän myös uni-valverytmiään.

Illalla saattaa olla hankaluutta nukahtamisessa tai koska usein taustalla on univajetta, nukahtaminen onnistuu helposti, mutta ongelma ei ole poistunut. Aivomme ovat edelleen sen saman kolme-neljä tuntia jäljessä ja tuo näkyy yliaktiivisena aivotoimintana. Ihminen nukkuu, mutta aivot eivät. Ja unen laatu kärsii.

Unessa on siis määrän lisäksi laatu. Tämä on meiltä monelta unohtunut. Laatu on aina määrää tärkeämpää. Siis ensi kerralla ennen kuin alamme motkottamaan kellojen siirrosta, tarkistetaanhan, että miten itse toimimme. (Toki tuo kellojen siirto on turhaa. )

Tahdista päivääsi säännöllisellä aamu heräämisellä. Kokeile muutaman viikon ajan! Huomaatko muutosta?

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.