Sisäinen kello – onko se todella vääjäämätöntä mitä perimä tarjoaa

31/10/2023
  • Jaa:

Totuus on, että vain 30-40% määräytyy geeniemme eli perimämme perusteella. Kääntäen, meillä kaikilla on 60-70% mahdollisuus vaikuttaa kokonaisuuteen.

Hyvä nukkuminen ei ole tuuria vaan todennäköisyyttä. Hyvä uni nimittäin rakennetaan päivän aikana omilla teoilla ja valinnoilla. Kaikkein tärkein asian on säännönmukainen herääminen. Se luo rytmin koko päivälle ja tulevalle yölle.

Tästä on helppo kuvitella, miksi vuoro- tai epäsäännöllinen työ on haasteellista työntekijälle. Jos, et huolehdi hyvin itsestä, väsymys vaanii.

Me kaikki olemme erilaisia nukkujia. Puhutaan sisäisestä kellosta. Tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia on aamuihmisiä ja vain 10 prosenttia iltavirkkuja. Loput ovat siltä väliltä.

Aamuihmisyys

  • et pysty valvomaan klo 22 myöhempään
  • heräät aamulla viimeistään klo 8
  • koet, että olet aamuisin parhaimmillasi

Iltaihminen

  • pystyt valvomaan yli klo 00
  • pystyt aamuisin nukkumaan pitkään esim. klo 10 saakka
  • koet, että olet iltaisin parhaimmillasi

Usein tuodaan esille totuutena, että esimerkiksi iltaihmisiä sorretaan aamuihmisten valtakunnassa. Ihan niin kuin se, että olet iltavirkku, olisi lopullinen tuomio.

Todellisuudessa elintapageeneistä puhuttaessa, perimän merkitys on noin 30-40%. Eli kyllä, jos et tee mitään iltavirkkuna nukkumisesi eteen, on nukkumaanmenoaikani klo 01. Mutta sinulla on 60-70% mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen, jos haluat.

Oma luontainen rytmi on tärkeää tunnistaa, etenkin iltaihmisyyden osalta. Iltavirkulla on luonnostaan suurempi riski huonoon nukkumiseen ja palautumiseen kuin aamuvirkulla, koska sisäinen kello ei kerro, että olisi aika mennä nukkumaan. Siksi iltavirkun pitää olla erityisen tarkka säännöllisen rytmin kanssa.

Iltavirkun olisi hyvä tietää mitä tulee päivällä tehdä edistääkseen omaa untaan

Iltavirkun olisi hyvä tietää mitä tulee päivällä tehdä edistääkseen omaa untaan, mutta etenkin, mitä ei missään nimessä saa illalla tehdä, ettei iltavirkku ota valtaa.

Illan tulee olla mukavinta aikaa päivästä. Kännykkä pitää laittaa äänettömäksi. Koska iltavirkun vireystila tuntuu kohoavan kohti iltaa, niin missään tapauksessa illasta ei pidä tehdä töitä. Silloin kierre on valmis eikä työn teosta tule mitään päivällä.

Jokaisen unta ja rytmi tulisi kunnioittaa. Myös omaamme. Jos iltavirkun kumppani on aamuvirkku, aamuvirkun tulee noudattaa omaa kelloaan eikä tämän pidä sinnitellä toisen kanssa valveilla. Aamuvirkku kun ei pysty aamuaan venyttämään, vaan univajetta alkaa nopeasti kertymään ja uupumus uhkaa.

Toisaalta aamuihmisyys on suojeleva piirre. Juuri tuosta syystä eli hän herää joka aamu samoihin aikoihin ja siten säännönmukaisen rytmin ja laadukkaan unen mahdollisuus säilyy helpommin.

Hallitse sisäistä kelloasi, äläkä anna sen hallita Sinua. Saat päivistäsi enemmän irti.

  • Uni on ykkönen. Arvosta untasi. Uni on hyvinvointisi perusta. Ilman sitä kaikki muu on turhaa.
  • Rytmi ruokailuun. Syö vähintään 4-5 ateriaa päivässä. Siten pysyt tasaisen vireänä koko päivän ja unipaine lisääntyy kohti iltaa.
  • Pienet, mutta säännönmukaiset teot. Säännöllinen liikunta. Se on tärkeämpää kuin tunnin hikiliikunta kerran viikossa.
  • Rento ilta. Suunnittele iltapuuhasi niin, että ne tähtäävät hyvään nukkumiseen. Sulje puhelin ja muut hälyn lähteet. Etsi oma tapasi. Lue ja vaikkapa meditoi. Rauhoitu. Illan pitää olla vuorokauden mukavin hetki.
  • Keho kertoo. Kuuntele kehoasi, tottele väsymystäsi ja mene sänkyyn heti, kun väsymys tulee. Näin nukahda helpoiten.
  • Liikkuminen kunniaan. Vältä kovaa iltatreeniä. Illan kova treeni nostaa vireystason ja siirtää nukahtamista monella tunnilla. Siksi on parempi käydä vaikkapa kevyellä kävelyllä.

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.