Digitaalisuus on muuttanut työelämäämme pysyvästi. Kognitiivinen työ ja epäsäännölliset työajat ovat arkipäivää useimmalle meistä. Globaalisti. Nopeatempoisuus ja jatkuva saatavilla olon tunne valtaa mielemme. Etätyö on tullut jäädäkseen.
Jatkuvassa muutoksen virrassa resilienssistä on tullut uusi normi.
Kuormitus on lisääntynyt ja sitä kautta myös vaatimustaso hyvälle palautumiselle. Miten olemme vastanneet haasteeseen. Nukumme vähemmän ja huonommin. Unesta on tullut arvokkaampaa kuin koskaan ennen.
Tulevaisuuden työelämässä pehmeät arvot arvioidaan olevan yhä tärkeämpiä. Tunneäly, itsetuntemus, rakentava tiimityö, empatiakyky.
Puolet meistä suomalaisista työntekijöistä herää joka aamu väsyneenä.
Ensimmäinen asian mihin puutteellinen nukkuminen iskee, on meidän käyttäytymisemme. Kuinka empaattinen Sinä pystyt olemaan töissäsi niinä aamuina, kun heräät väsyneenä?
Ilman laadukasta unta ei myöskään ole kykyä palautua ja sopeutua muutokseen. Ilman unta ei ole resilienssiä.
Nukkuminen on jokaisen muokattavissa oleva ominaisuus. Niin kuin kaikkia muitakin ominaisuuksia, unta pystyy kehittämään ja vahvistamaan harjoittelemalla. Elämäntapana, osana muuta terveellistä elämää.
Unen tulisi olla työyhteisön yhteinen arvo.
Vinkkejä:
Hyvä nukkuminen alkaa aamusta, pyri siis heräämään säännölliseen aikaan. Myös etätyöpäivinä ja viikonloppuisin.
Tee selkeä ero työpäivän ja vapaa-ajan välille.
Onnistunut nukkuminen rakennetaan päivän aikana hyvällä vireystilan hallinnalla. Syö ja liiku säännönmukaisesti. Rytmitä työpäivääsi.
Arvioi nukutko riittävästi lisäämällä 15-20 minuuttia unta per yö. Jo kahden viikon sisällä tiedät totuuden.
Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli: Työuupumus – onko meidän kaikkien pakko uupua?