Väsymys vaivaa jatkuvasti – onko se normaalia?

23/05/2023
  • Jaa:

Oletko jo tottunut ajatukseen, että väsymys nyt vain kuuluu elämääsi? Ajattele uudelleen. Ihmisen ei kuulu olla jatkuvasti uuvuksissa, vaan taustalla on aina kokin syy siihen.

Väsymyksen taustalla liian vähäinen uni

Uni on tuottaa ihmiselle energiaa ja on itse asiassa tärkein energianlähteemme. Ihminen tarvitsee unta keskimäärin seitsemästä yhdeksään tuntia yössä, ja Jos sitä ei saa tarpeeksi, alkaa väsyttää. Hyvin yksinkertaista. Uni on fysiologiaa.

Moni kuvittelee pärjäävänsä alle seitsemän tunnin yöunilla, mutta totuus on usein toinen. Aloitekyvyttömyys ja nuutuneisuus voikin kertoa, että nukut yksinkertaisesti liian vähän.

Kannattaa muistaa, että väsymykseen tottuu ja valtaosa väsyneistä ihmisistä ei edes ymmärrä omaa tilaansa. Silloin saattaa vain sinnitellä päivästä toiseen ja kuvitella olevansa kunnossa. Tai ajatella, että tässä iässä tai elämäntilanteessa kuuluukin olla väsynyt. Kunnes väsymys alkaa kuitenkin kaikkeen tekemiseen ja ihmissuhteisiin. Pahimmillaan voi torkahtaa auton rattiin. Silloin ymmärtää, että ehkä tämä väsynyt olotila, ei olekaan normaalia.

Unenpuutteesta saattaa kertoa myös se, jos nukahdat välittömästi, kun pää painuu tyynyyn. Se ei useinkaan ole merkki hyvistä unenlahjoista, vaan siitä, että kaipaat lisää unta.

Voit testata asian nukkumalla parin viikon ajan 15-30 minuuttia enemmän joka päivä. Jos olosi paranee, olet nukkunut ennen liian vähän.

Väsymyksen taustalla huono laatuinen uni

Unen suhteen pelkkä määrä ei riitä, tarvitaan erityisesti myös laatua. Jos nukut määrällisesti riittävästi ja heräät silti väsyneenä, haasteena saattaa olla unesi laatu.

Työn ja vapaa-ajan välinen raja on hämärtynyt. Toisaalta myös vapaa-aikoina illoistamme on muodostunut aktiivista aikaa rauhoittumisen sijaan. Jos iltaisin aktivoit itseäsi ja aivotoimintaasi esim. hikilenkelliä myöhään illalla, työkonetta naputellen tai somessa surfaten ja viestitellen, näkyy se väistämättä nukkuessasi yliaktiivisena aivotoimintana. Aivot siis surraavat vielä yölläkin nukkuessasi, ja unen laatu kärsii.

Näiden aktivoivien asioiden sijaan ainakin tunti pari ennen nukkumaan menoa kannattaa pyhittää jollekin mukavalle ja rennolle tekemiselle. Se voi olla vaikkapa kirjan lukemista, sarjan katsomista, perheen kanssa juttelua tai iltaruokailun merkeissä oloa. Näin valmistat itseäsi uneen ja parannat unesi laatua.

Väsymys dominoi – huomio kuormituksen ja palautumisen tasapaino

Iso osa ihmisistä tietää, että tarvitsisi kahdeksan tunnin yöunet ja nukkuu silti vain kuusi. Jos tunnistit itsesi, et arvosta untasi tarpeeksi.

Usein ongelma koskee pienten lasten vanhempia, jotka elävät ruuhkavuosia. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, tekee ehkä mieli ottaa pari tuntia laatuaikaa ja katsoa vaikkapa telkkaria.

Aamulla herätään väsyneenä. Tunteet ovat herkästi pinnassa. Laadukasta meininkiä, joo. Hyvä pitää mielessä, että yli 90% palautumisesta tapahtuu unen aikana.

Sama lopputulos saattaa tulla eteen, kun elämässä on muuta kuormitusta ylen määrin. Tiukka työrupeama, epäsäännöllinen työaika, saatikka vuorotyö yövuoroineen. Tai siviilielämässä haastavaa aikaa, sairastumisia, aikaa vieviä projekteja tai harrastuksia. Iltaisin tekee mieli omaa aikaa.

Näin kuitenkin tulee nipistäneeksi aikaa nukkumiselta – ja juuri niin ei kannattaisi tehdä. Uni on telkkaria parempi palauttaja. Mitä kuormittavampaa elämä on, sitä tärkeämpää olisi nukkua tarpeeksi.

Toisaalta välillä on hyvä arvioida omaa kuormitustaan, etenkin tiukkoina aikoina. Kun kerran elämään on tullut jotain ekstraa, kuormittavaa, olisiko siellä jotain, mistä voisi tässä vallitsevassa haastavassa tilanteessa keventää?

Tavoitteena löytää tasapaino kuormituksen ja palautumisen välillä.

Lääke väsymykseen – terveelliset elämäntavat

Energiatasoon, unen laatuun ja nukahtamiseen vaikuttaa myös se, miten pidät itsestäsi huolta. Kaikki lähtee terveellisistä elämäntavoista. Ja ne tahtovat nimenomaan unohtua, kun väsyttää.

Liikunta tekee hyvää keholle ja mielelle, virkistää päivällä, parantaa unta ja auttaa nukahtamaan. Paras aika liikkua on hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Säännönmukainen ruokailu antaa energiaa ja pitää yllä vireystilaa, mutta aterian jälkeen myös ramaisee. Siksi illalla kannattaa syödä kunnolla, eikä nukkumaan ole hyvä mennä tyhjällä vatsalla.

Kofeiini pysyy verenkierrossa kymmenen tuntia. Jos olet herkkä sille, kahvia ei kannata juoda enää lounaan jälkeen.

Alkoholi on maailman eniten käytetty unilääke. Pienenä määränä se saattaa väsyttää ja auttaa nukahtamaan mutta heikentää väistämättä unenlaatua. Jätä siis yömyssy väliin.

Väsymyksen taustalla on sairaus

Moni sairaus voi väsyttää ja heikentää unta.

Uniapnea tarkoittaa yöllisiä hengityskatkoksia. Ne huonontavat yöunta ja siitä seuraa päiväväsymystä. Jos kuorsaat säännönmukaisesti, kannattaa hakeutua unitutkimukseen.

Masennuksen yksi pääoireista on väsymys ja energianpuute. Jos uupumukseesi liittyy alakuloa tai elämänilosi on kadonnut, saatat olla masentunut. Tällöin kannattaa hakeutua lääkärin pakeille.

Raudanpuuteanemia on etenkin hedelmällisessä iässä olevien naisten ongelma, sillä he menettävät verta kuukautisten ja raskauksien aikana. Jos taustalla on myös muuta kuormitusta, työn tai harrastusten kautta, väsymys valtaa mielen ja kehon. Raudanpuuteanemia on helppo selvittää verikokeella.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös olla syynä väsyneeseen olotilaan. Myös tämä on helppo selvittää verikokein.

Normaalia väsymystä

Ajoittainen väsymys kuuluu elämään. Ajoittainen tarkoittaa siis sitä, että viikon aikana väsymystä esiintyy päivänä tai korkeintaan kahtena.

Jos sinua väsyttää useammin tai koko ajan, älä tyydy selityksiin, kuten ikä, stressi tai hormonit. Pitkään jatkuneen väsymyksen taustalla on aina syy. Ja väsymykseen voi vaikuttaa.

LepoSleepguide – ainutlaatuisesti Sinun parhaaksesi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tärkeitä uutisia ja päivityksiä.